Voorkom ellende na het opzeggen van een domeinnaam | Websitemachine

Domeinnaam laten vervallen

Voorkom ellende na het opzeggen van een domeinnaam

Opgezegde domeinnamen zijn een beveiligingsrisico. Zodra een domeinnaam is opgeheven, komt deze in quarantaine te staan. Afhankelijk van de domein-extensie kan dit een aantal dagen duren. Daarna is de domeinnaam weer beschikbaar. Iedereen - ook internetcriminelen - kunnen je oude domeinnaam vervolgens registreren en (her)gebruiken.
Na registratie kan alle e-mail gericht aan de domeinnaam eenvoudig worden afgevangen door de nieuwe ‘eigenaar’ van de domeinnaam. Zo kan er vertrouwelijke correspondentie in verkeerde handen vallen.
Een andere manier waarop jouw domeinnaam kan worden (her)gebruikt, is door de domeinnaam door te sturen naar een andere website.
Internetcriminelen kunnen je volledige (merk)identiteit overnemen door een website (of webshop) uit het internetarchief te halen en voort te zetten.
Er zijn de laatste jaren nogal wat digitale inbraken geweest waar gegevens zijn gelekt. Internetcriminelen kunnen achterhalen welke e-mailadressen waar werden gebruikt, om vervolgens via een wachtwoord-reset toegang te krijgen tot je accounts bij bedrijven.

Praktische tips domeinnaam laten vervallen

Er is geen goed of fout als het om het opzeggen van domeinnamen gaat. Wel is het goed om twee keer na te denken voordat je een domeinnaam opzegt.

 • Documenteer op welke websites je inlogaccounts gebruikt, en pas deze aan voordat je de domeinnaam opzegt.
 • Gebruik waar mogelijk een 2FA (tweestapsverificatie) bij inlogaccounts.
 • Zeg je een domeinnaam op? Stuur dan al je contacten een bericht met je nieuwe e-mailadres.
 • Vervang de website door een placeholder met daarop een melding dat de website niet langer actief is. Of zorg dat de domeinnaam wordt doorgestuurd naar je nieuwe website.
 • Stel een catch-all in, zodat alle e-mail wordt afgevangen. Stuur deze e-mail door naar jouw nieuwe e-mailadres, en stel een automatisch antwoord in met begeleidend schrijven dat jouw oude e-mailadres niet meer actief is.
 • Bestudeer het internetverkeer naar je website. Met name referral links (andere websites die naar jou verwijzen) zul je mogelijk moeten benaderen.
 • Zeg de domeinnaam pas op als je geen activiteit meer op de domeinnaam hebt.
Dit artikel is een samenvatting van een artikel van Dave Buis op Frankwatching

Domeinnaam as a Service: 

Snel online met een eigen domeinnaam en een professionele websiteWebsite as a Service

  • Related Articles

  • Ik heb al een domeinnaam en wil deze niet verhuizen. Hebben jullie daar een oplossing voor?

   Ja, je kunt de domeinnaam naar onze server laten verwijzen (het abonnement wordt daar niet goedkoper van). Neem contact op om te horen wat de verschillende technische opties zijn.
  • Hoe lang duurt de verhuizing van een domeinnaam?

   Het verhuizen van een domeinnaam is een proces waarbij de registratie van een domeinnaam wordt overgedragen van de ene domeinnaamregistrar naar de andere. Redenen en werkwijze De verhuizing van een domeinnaam kan om verschillende redenen gebeuren, ...
  • SEO-abonnement

   Een website die regelmatig verandert, als is het nog maar een klein beetje, wordt door zoekmachine-robots hoger gewaardeerd dan een ‘slapende’ website. Daarnaast valt er vaak hier en daar wel iets aan de inhoud te verbeteren als het om ...
  • Verwijderde pagina herstellen

   Helaas pindakaas, de truc werkt niet meer omdat Google de Cache-functie heeft laten vervallen We starten binnenkort met de ontwikkeling van een prullenbak in de Websitemachine Er is geen prullenbak in de Websitemachine. Als je per ongeluk een (deel ...
  • Aanbevolen mailprogramma's voor efficiënte communicatie

   Een goede e-mailclient is essentieel voor effectieve communicatie in onze digitale wereld. Bij Websitemachine.nl begrijpen we dat e-mail een cruciaal onderdeel is van zakelijke en persoonlijke communicatie. Daarom hebben we een lijst voor je ...