E-mail instellen in Outlook

Help en ondersteuning van Outlook: https://support.office.com/nl-nl/outlook
Werkt deze link niet meer, laat het dat weten via de chat of stuur ons een bericht.

Gebruik Outlook alleen voor Microsoft mailaccounts

Waarschuwing: Nieuwe Outlook stuurt wachtwoorden, e-mails en andere gegevens naar Microsoft

"Microsoft steelt toegangsgegevens" - Als het bekende Duitse IT-portaal "Heise Online" dergelijke drastische woorden gebruikt in haar kop, dan is er iets aan de hand. Als het aan Microsoft ligt, moeten alle Windows-gebruikers overschakelen naar de nieuwste versie van Microsoft Outlook. Maar: Niet alleen kunnen de IMAP- en SMTP-toegangsgegevens van je e-mailaccount naar Microsoft worden overgebracht, maar ook alle e-mails in de INBOX kunnen worden gekopieerd naar de Microsoft-servers, zelfs als je je postvak bij een volledig andere provider zoals Websitemachine hebt.

Belangrijkste risico: Overdracht van jouw gegevens naar Microsoft "Synchronisatie met de Microsoft-server" - en alles wordt gekopieerd

Als je een nieuw account instelt in de software, biedt Microsoft een zogenaamde beveiligingsfunctie: Het zegt dat niet-Microsoft-accounts worden gesynchroniseerd met de Microsoft-cloud en dat kopieën van "e-mails, agenda's en contacten daarom worden gesynchroniseerd tussen je e-mailprovider en Microsoft-datacenters".

Iedereen die dit zorgvuldig leest, zal zonder twijfel perplex staan. Maar we weten allemaal hoe gemakkelijk het is om in te stemmen met vermeende banaliteiten zonder ze te lezen en om meldingen weg te klikken, vooral bij het instellen van software. Gezien de drastische gevolgen van het geven van toestemming hier, zijn de waarschuwingen en uitleg van Microsoft waarschijnlijk te onopvallend. Slechts enkele gebruikers zullen zich realiseren dat ze Microsoft uitgebreide toegang geven tot wachtwoorden, e-mail en meer. Daarom nogmaals duidelijk:

Microsoft krijgt volledige toegang tot e-mails, agenda's en contacten

Niet alleen Windows-gebruikers lopen risico: Ook Outlook-versies voor iOS, Mac en zelfs Android worden getroffen, volgens Heise.

Websitemachine waarschuwt tegen het gebruik van de nieuwe Microsoft Outlook

Er bestaat een hoog risico dat gevoelige gegevens worden verzonden naar Microsoft bij het gebruik van de nieuwe Outlook. Deze gecompromitteerde gegevens omvatten niet alleen e-mails, maar ook agenda- en contactgegevens.

Voor zakelijke klanten kan het opslaan van persoonlijke gegevens op deze manier (hoewel onbedoeld) een AVG- / GDPR-overtreding vormen die onderhevig is aan boetes. Uiteindelijk vormt het opslaan van gegevens in de Microsoft-cloud juridisch gezien gegevensverwerking die de sluiting van een verwerkingsovereenkomst (DPA) met Microsoft vereist - en bedrijven moeten dit mogelijk als zodanig identificeren in hun privacyverklaringen en in het register van verwerkingsactiviteiten. Het is irrelevant of dit opzettelijk door het bedrijfsmanagement wordt gedaan of uiteindelijk door de onwetende toestemming van een individuele werknemer.

Ons advies

Of het nu gaat om zakelijk of privégebruik: we raden al onze klanten ten zeerste af om de nieuwe Outlook te gebruiken. We hebben de volgende alternatieven voor je:

• Een andere e-mailclient: We raden je aan over te stappen op de populaire e-mailclient "Thunderbird" op je computer. Dit is compatibel met Windows en eenvoudig in te stellen. Op mobiele apparaten zijn er verschillende IMAP-mailclients, zoals FairEmail en K9 Mail (die in de toekomst ook Thunderbird zullen worden genoemd).
  • Gebruik van de webmail: Als klant van Websitemachine kun je op elk moment gebruikmaken van ons beveiligde webmailportaal, dat een uitstekend alternatief biedt voor desktop-e-mailclients.

We doen er alles aan om de veiligheid en privacy van je e-mailcommunicatie te beschermen. Maar we hebben ook jouw hulp nodig: zorg ervoor dat je apps gebruikt van providers die jouw privacy en beveiliging respecteren en beschermen.

Update 09-11-2023

Ook de Duitse federale commissaris voor gegevensbescherming en vrijheid van informatie, Ulrich Kelber, is gealarmeerd: Op het sociale medianetwerk Mastodon beschreef hij de gegevensverzameling als "alarmerend" en kondigde hij zijn voornemen aan om het probleem op Europees niveau aan te pakken via de gegevensbeschermingsautoriteiten.

Dit artikel is een vrije vertaling van het originele bericht van Mailbox.org