Spam, phishing en spookfacturen

Spam, phishing en spookfacturen

Je weet er vast al alles vanaf, maar we willen je toch nog eens herinneren aan het feit dat phishing, spam en valse e-mails tot de gevaarlijkste bedreigingen voor je online veiligheid behoren. Wij verzoeken je dringend waakzaam te zijn en je persoonlijke informatie te beschermen.

Wat is phishing ook alweer

Phishing is een poging van cybercriminelen om je persoonlijke gegevens, zoals bankrekeningnummers, wachtwoorden en creditcardnummers te bemachtigen door zich voor te doen als een legitiem bedrijf. Meestal gebruiken ze e-mails of sms-berichten om je te verleiden op een link te klikken of een bijlage te openen. Voorbeelden hiervan zijn e-mails die van je bank, een andere financiële instelling of een bekend bedrijf lijken te komen waarin je wordt gevraagd je rekeninggegevens te "verifiëren" of je gegevens "bij te werken". Ook mails die van je hostingbedrijf of server lijken te komen horen hierbij.

Voorbeelden van phishingmails

Phishing mailFoute mail om achter het wachtwoord van je mailaccount te komen
Phishing mailFoute mail om achter het wachtwoord van je mailaccount te komen

Spam van je Nigeriaanse prins

Spammails zijn ongevraagde e-mails die vaak in bulk worden verzonden en schadelijke koppelingen of bijlagen kunnen bevatten die je computer in gevaar kunnen brengen. Voorbeelden van spam e-mails zijn aanbiedingen voor "wondergewichtsverliesproducten", "get rich quick"-regelingen, en e-mails die afkomstig lijken te zijn van een lid van een koninklijk huis van een willekeurig land in Afrika, of natuurlijk van je lieve Nigeriaanse prins!
Meer dan 80% van alle mail die onze server bereikt is spam. 99% daarvan blokkeren we voordat het in jouw mailbox komt.

Spookfacturen 👻

Wees beducht op facturen voor domeinnamen. Er zijn boeven actief (bijvoorbeeld HSI Domein & Hosting) die je een aanbieding doen die lijkt op een factuur. Het sturen van zulke spookfacturen is strafbaar: de afzender mag niet op een verkapte wijze vermelden dat het een offerte betreft. Maar let op, wanneer je wel betaalt, ga je een overeenkomst aan met de afzender!
Facturen van Ontwerpfabriek zijn duidelijk herkenbaar: altijd met een keurige pdf in de bijlage. Twijfel je? Stuur ons gewoon een mailtje of gooi 'm weg en wacht op de automatische herinnering. 😄

Check check dubbelcheck

Wees op je hoede voor *alle* e-mails of sms-berichten die je ontvangt en verstrek nooit persoonlijke informatie zonder eerst te controleren of de bron legitiem is. Ontvang je een mail die je niet verwacht met een link of bijlage van een vriend of collega? Verifieer bij de afzender of het klopt dat ze je iets gestuurd hebben. Doe dat niet door te reageren op de mail, maar maak een nieuw mailtje of appje.

Voorbeelden van legitieme mails

Dit mailtje krijg je van onze server als je account bijna vol is. Soms krijg je ze rechtstreeks van JP (dan moet je oppassen 😜).
Voorbeeld mail legitiem quotaVoorbeeld mail legitiem quota

Dit mailtje ontvang je als je eigenaar bent van een 'generiek topleveldomeinnaam' (dat niet aan een bepaald land toebehoort). Je hoeft hier niets mee te doen. Wij verlengen alle domeinnamen altijd automatisch.
Voorbeeld mail legitiem ICANNVoorbeeld mail legitiem ICANN

Tips om spam te voorkomen

- Schakel het automatisch laden van externe inhoud in mails uit. Zo ziet de spammer niet dat je de mail geopend hebt en wordt je adres minder snel doorverkocht aan de volgende spammer.
- Gebruik geen out-of-office of vakantiebericht dat alle mails beantwoord. Maak liever een slimme regel in je mail die alleen een antwoord stuurt als de afzender in je adresboek voorkomt. Hiervoor moet je computer wel af en toe even uit de sluimerstand om de mails te verwerken.

  • Related Articles

  • E-mail opslagruimte

   Wij zijn geen Google die vele gigabytes per klant kan uitdelen dus de ruimte voor e-mail op de server is beperkt. Je krijgt waarschuwingsmailtjes van de server als je account vol dreigt te raken. Negeer deze mailtjes niet want bij 100% krijg je geen ...
  • E-mail instellen op iOS-apparaten en Macs

   Alle onderwerpen, bronnen en contactmogelijkheden die je nodig hebt voor de app Mail op iOS-apparaten en Macs: https://support.apple.com/nl-nl/mail Direct naar mail instellen op iOS: https://support.apple.com/nl-nl/HT201320#manual Werken bovenstaande ...
  • E-mail instellen Android

   Met de Gmail-app voor Android kun je ook e-mail van andere e-mailadressen lezen en verzenden. Klik hier om naar het help-artikel van Google te gaan. Werkt bovenstaande link niet meer, laat het dat weten via de chat of stuur ons een bericht
  • E-mail instellen in Outlook

   Help en ondersteuning van Outlook: https://support.office.com/nl-nl/outlook Werkt deze link niet meer, laat het dat weten via de chat of stuur ons een bericht. Gebruik Outlook alleen voor Microsoft mailaccounts Waarschuwing: Nieuwe Outlook stuurt ...
  • Gegevens voor het instellen van e-mail

   Hier staan de gegevens die je nodig hebt om je e-mailaccount in te stellen in je e-mailprogramma (desktop en/of mobiel apparaat). Wil je nog andere adressen (accounts en/of aliassen), laat het ons dan weten. Gegevens voor inkomende server: Server ...