Mixed Content problemen oplossen

Dit is een dringend advies om je website goed bereikbaar en vindbaar te houden

Wat is Mixed Content?

Je website gaat van onze server naar de bezoeker over een beveiligde verbinding (https://enz). Als op een pagina van je website een afbeelding is ingesloten via een onbeveiligde URL (http://enz),/ dan is niet de hele verbinding veilig en spreken we over Mixed Content. Dit geldt ook voor links naar downloads (bijv. pdf- of Wordbestanden) met een onbeveiligde url.

Wat is het probleem?

Moderne browsers (Firefox, Chrome) gaan deze verbindingen over een aantal maanden blokkeren. Inhoud in pagina's gaat ontbreken en de pagina's krijgen een 'Niet veilig' label.  Chrome begint in januari met het waarschuwen van bezoekers. Firefox doet dit al (jaren). Dit is vervelend voor bezoekers en vermoedelijk heeft het ook een nadelig effect op de ranking in zoekmachines.
Nu zitten we nog in een tussenfase waarin de browsers de verbinding naar onveilige onderdelen zelf proberen te upgraden naar https. Onveilig ingesloten actieve inhoud (iFrame / video / scripts) wordt wel al geblokkeerd.

Heb ik Mixed Content?

Mixed Content komt met name voor op websites met oudere content. Via de site Missing Padlock kun je een scan uitvoeren van je hele site: missingpadlock.com
Klik als de scan klaar is op de tabjes om te ontdekken op welke pagina's er problemen zijn. Het tabje Crawl Errors is ook mooi, dat geeft doodlopende interne links weer.

Hoe los ik het op?

Makkie. In de meeste gevallen kun je volstaan door een 's' te tikken achter http bij de URL van een plaatje of link. Als je linkt naar een externe site zonder SSL-certificaat (geen https), kun je die link beter geheel verwijderen.
Oude URL's naar CMSfabriek zoals in het voorbeeld hieronder kun je aanpassen, maar nog beter, geheel vervangen. Dat doe je door opnieuw een link te maken naar het plaatje of het bestand. De URL begint dan met '/bibliotheek/bestanden/'.

Mixed Content url aanpassen

Voorkomen

Je voorkomt problemen als je Firefox [https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/] gebruikt. Er staat in het geval van Mixed Content een geel driehoekje bij het slotje naast de URL van de pagina. Zie het voorbeeld hieronder. Zo heb je direct in de gaten of er iets niet 100% in orde is op je website. Ook als je met de Websitemachine een pagina met Mixed Content bewerkt, zie je het driehoekje.

Mixed Content ontdekken met Firefox

Hulp van een mens

Heb je vragen of hulp nodig met het oplossen van Mixed Content, neem dan contact op.