Vanity URL

Wat is een Vanity URL

Een Uniform Resource Locator (afgekort URL) is een gestructureerde naam die verwijst naar een pagina op een website. Een Vanity-URL is een aangepaste URL die gemakkelijk te onthouden en te delen is. In tegenstelling tot standaard-URL's, die vaak lang en complex zijn met veel cijfers en letters, is een Vanity URL meestal kort, eenvoudig en bevat deze vaak (sleutel)woorden voor SEO en/of een specifieke (product)naam, in lijn met de bijbehorende paginatitel.

Vanity URL's gebruik je veelal om specifieke webpagina's gemakkelijker vindbaar te maken en te promoten.
Bijvoorbeeld, in plaats van een lange URL zoals "https://www.example.com/pagina/product?id=123456", kiest de Websitemachine er bij de meeste pagina's voor om een Vanity URL zoals "https://www.example.com/productnaam" te gebruiken. Dit is niet alleen gemakkelijker te onthouden en te typen, maar het ziet er ook professioneler en aantrekkelijker uit.

Vanity URL's maken / aanpassen

Als je bij het maken van een nieuwe pagina geen Vanity URL hebt ingevuld, maakt de Websitemachine automatisch een Vanity URL op basis van de titel van de pagina (Kop 1 / H1). Je kunt de Vanity URL daarna naar wens aanpassen. Om ervoor te zorgen dat de URL goed werkt, past de Websitemachine indien nodig je URL aan. Spaties worden bijvoorbeeld vervangen door streepjes en letters met leestekens worden vervangen door letters zonder leestekens.
Als je de Vanity URL aanpast, maakt de Websitemachine automatisch een redirect (doorverwijzing) van de oude URL naar de nieuwe. Ben je flink aan het stoeien geweest met de Vanity URL, controleer dan welke redirects je wilt bewaren in de Redirectmodule. Als je een nieuwe pagina maakt, kun je veilig alle redirects naar deze pagina verwijderen.

Vanity URL's zijn uniek. Dat betekent dat er per URL maar 1 pagina bereikbaar is. Als je meerdere pagina's met dezelfde URL hebt, waarschuwt het Dashboard je daarvoor en zie je dat ook op de betreffende pagina's. Het is belangrijk dat je deze conflicten direct oplost door bij 1 van beide pagina's de Vanity URL aan te passen. Een woordje vervangen, erbij of eraf is voldoende.

Vanity URL maken voor een module

Je kunt ook de Nieuwsmodule, Blogmodule en Portfoliomodule een Vanity URL geven op de pagina Navigatie.
Ben je niet zo van het regelmatig nieuws toevoegen? Hernoem dan je item 'Nieuws' naar 'Recent' en de url van '/nieuws' naar '/recent'. Je kunt de module noemen zoals je wilt. 'Captain's log', 'Evenementen', Maanstanden of 'Dagboek', verzin het maar!
In dit artikel zie je hoe je een link naar een module toevoegt aan de navigatie.

Optimaliseer je website met Vanity URL'sOptimaliseer je website voor vindbaarheid