Redirectmodule

Redirectmodule

Onder het kopje Modules vindt je de Redirectmodule. Een redirect (of automatische doorverwijzing) is een onmiddellijke en automatische doorverwijzing naar een bepaalde pagina op je website.

Wat de Redirectmodule doet

Deze module van de Websitemachine zorgt er voor dat als je een URL in je website wijzigt, de pagina ook onder de oude URL bereikbaar blijft. Dit is nodig omdat er soms binnen je eigen website naar de oude URL gelinkt wordt. Ook vanuit zoekmachines en andere websites zijn er vaak nog links naar de oude URL.
Het niet meer bereikbaar zijn van URL's heet 'linkrot'. Het niet bereikbaar zijn van pagina's is vervelend voor bezoekers en niet goed voor de SEO-score (vindbaarheid).

Hoe de Redirectmodule werkt

  1. Als je de 'Naam voor navigatie' of de Vanity URL van een item aanpast, wijzigt de URL. De Redirectmodule maakt automatisch een interne doorverwijzing van de oude naar de nieuwe URL.
  2. Zoekmachines die via de oude URL binnenkomen wordt verteld dat deze pagina verplaatst is naar een nieuwe locatie en daar direct naar doorgeleid.
  3. Als je de wijziging ongedaan maakt, wordt de redirect weer verwijderd.
  4. Bij het verwijderen van een pagina of item worden alle redirects naar die doel-URL verwijderd. Bezoekers en zoekmachines krijgen op de oude en nieuwe URL een code 404 (niet gevonden) en worden daarna doorgeleid naar de homepage.

Handmatig een redirect maken

Soms heb je een handmatige redirect nodig. Bijvoorbeeld als je een pagina verwijderd hebt, en niet wilt dat bezoekers een 404-pagina krijgen, maar belanden op een andere pagina dan de homepage zodat je ze specifieke informatie kunt geven. Je maakt dan een redirect van de URL van de verwijderde pagina naar een andere pagina.
Voorbeeld:
    https://www.websitemachine.nl/gebakken-lucht > https://www.websitemachine.nl/we-verkopen-geen-lucht-meer-nieuwsbericht
    https://www.websitemachine.nl/verse-lucht > https://www.websitemachine.nl/we-verkopen-geen-lucht-meer-nieuwsbericht

Tips voor de Redirectmodule

  1. Controleer periodiek je redirects (in alle talen die je gebruikt).
  2. Een doel-URL die verwijst naar een redirect, wordt door de meeste browsers niet geladen. Verwijder deze overtollige redirects meteen. Ze zijn opvallend gemarkeerd in de module.
  3. Ben je aan het stoeien geweest met de 'Naam voor navigatie' en/of 'Vanity URL', bekijk dan goed welke redirects je wilt bewaren.
  4. Gebruik de Redirectmodule niet om Vanity URL's te maken. Dat gebeurt automatisch bij opslaan van een item.
  5. Is je site nog niet gepubliceerd geweest, verwijder dan voor het live zetten alle redirects.
  6. Wees kritisch op je redirects. Omleidingen vertragen je website.
  7. Gebruik periodiek DeadLinkChecker of een vergelijkbare service om je site te controleren op doodlopende (interne en externe) links.

    • Related Articles

    • Vanity URL

      Wat is een Vanity URL Een Uniform Resource Locator (afgekort URL) is een gestructureerde naam die verwijst naar een pagina op een website. Een Vanity-URL is een aangepaste URL die gemakkelijk te onthouden en te delen is. In tegenstelling tot ...
    • Link (naar module) toevoegen aan navigatie

      Op de pagina Navigatie kun je handmatig een link toevoegen aan een hoofd- en/of subnavigatie. Een link maak je meestal naar een onderdeel binnen je website. Als je een pagina gemaakt hebt, bestaat deze al in een hoofd- of subnavigatie. Je hoeft die ...
    • Link maken naar ander punt op de pagina (anker)

      Je kan een anker ergens in de tekst plaatsen en er vanaf een andere plaats in de tekst (of vanaf een andere pagina) een link naar maken. De pagina scrollt dan naar het punt waar het anker staat. Ankers zijn handig voor lange pagina's. Plaats de ...
    • Link maken

      Je kan een link maken van een stukje tekst of van een plaatje. 1. Kopieer [ctrl+c of cmd+c] het adres (url) van de pagina waar je naar wilt linken. Het adres begint met https:// 2. Ga in de Websitemachine naar de pagina waarop je de link wilt maken. ...
    • Ik zie geen slotje voor mijn webadres

      Zie je een geel driehoekje bij het slotje op je website, dan betekent dit dat er een afbeelding of andere inhoud op die pagina geladen wordt van een onbeveiligde website (mixed content) of via een http-link. Dit is niet iets om je zorgen over te ...